HABERLER
Borusan Mannesmann’da 3R
Çelik boru sektöründe Türkiye’de pazar lideri olan ve dünyanın önemli oyuncuları arasında yer alan Borusan Mannesmann, 2018 yılında sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında güçlü bir performans gösterdi. Şirket su tasarrufunda ve atık yönetiminde çok önemli mesafe kat ettiğini açıkladı.
Su kullanımında büyük tasarruf
2018’de Borusan Mannesmann’ın önceliklerinden biri galvaniz hatlarında kimyasal değişikliği ile kullanılan su miktarının azaltılması oldu. Galvaniz hatlarında kullanılan krom içerikli kimyasalın değiştirilmesi ile pasivasyon işlemi için kullanılan 2 havuz su miktarı tek havuza düşürüldü. Yapılan bu iyileştirme ile kullanılan su miktarı günde 30 tondan 200 kg seviyesine indirildi. Böylece yaklaşık olarak yıllık 9.300 ton su tasarruf edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu miktarda su İznik ilçesinin 1 günlük ihtiyacını karşılayabiliyor.
Tehlikeli atık yönetiminde önemli başarı
Borusan Mannesmann ‘Sürdürülebilir Kalkınma İlkeleri’ çerçevesinde atıkların kontrolünü sağlayıp gelecek nesillere daha temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedefleri doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Sıfır Atık Projesi’ni destekleyerek bu konuyu da öncelikleri arasına aldı. Tehlikeli atıkların geri kazanımı üzerine çalışan İSG ve Çevre Departmanı, 2018 yılında oluşmuş tehlikeli atıkların %99,99’u geri kazanım tesislerine gönderilmesini sağladı. Böylece bu atıklar hammadde ya da yakıt olarak tekrar imalat ve üretim süreçlerine kazandırılmış oldu. Türkiye koşullarında tehlikeli atıkların % 0,01’lik kısmı geri kazanılamıyor.
Şirket ayrıca atık yönetiminde 3R kavramını geliştirdi. Borusan Mannesmann Boru Spiral Dış Kaplama Tesisinde atık miktarını azaltmak amacıyla kullanılan sistemin (Reduce) etkinliği 2018 yılında arttırılarak yıllık yaklaşık 30 ton kadar toz epoksi boya yeniden kullanıldı (Reuse). Yeniden kullanım sonrası geri kalan tehlikeli atıklar ise önceki senelerde olduğu gibi çimento tesislerine ek yakıt olarak gönderilmediler. Bunun yerine, ambalajlanmasında yapılan küçük bir iyileştirme ile atık, boya üretiminde renklendirici olarak kullanılmak üzere geri dönüşüm tesislerine (Recycle) gönderildi. Bu yöntemle yıllık ortalama 155,5 ton atığın geri kazanımı sağlandı.
Üniversite öğrencilerine bilgi desteği
Borusan Mannesmann ayrıca ABKY ve Gemlik Tesisinde, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği 4. Sınıf öğrencilerine Endüstriyel Kirlilik Önleme ve Tehlikeli Atık Yönetimi projeleri için kapılarını açarak proje sürecinde rehberlik yaptı. Böylece yeni nesillerin bilgi kazanımına katkıda bulunarak farkındalık sağladı.
“Dijital Çevre Yönetim Sistemi ve Çevremizi Değiştiriyoruz Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında genç çevre mühendisi adaylarının Borusan Mannesmann ABKY Tesisinde Dijital Çevre Boyut Analizi konusunda uygulama yapmaları sağlandı. Borusan Mannesmann’ın çevre yönetimi uygulamaları hakkında bilgi verilerek farkındalık oluşturuldu.